Rast ekonomiky USA sa v 1. štvrťroku takmer zastavil

30.04.2014 Celý región

Washington 30. apríla (TASR) - Rast ekonomiky USA sa v 1. štvrťroku takmer zastavil. Dôvodom je chladná zima, ktorá obmedzila firemné investície, pokles exportu a najpomalšie dopĺňanie zásob za takmer rok. Zdá sa však, že ekonomika sa už oživuje. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v trojmesačnom období od januára do konca marca medziročne zvýšil o 0,1 %, uviedlo vo svojom prvom odhade americké ministerstvo obchodu. To bolo najnižšie tempo rastu od 4. kvartálu 2012. Rast najväčšej svetovej ekonomiky sa prudko spomalil, keďže v poslednom kvartáli dosiahol 2,6 %. Experti počítali s tým, že tempo rastu sa zníži len na 1,2 %.

Spomalenie rastu odráža sčasti mimoriadne chladné počasie počas zimy, ktoré spôsobilo oslabenie mnohých sektorov ekonomiky, od firemných investícií po stavbu domov. Experti vyčíslili negatívny vplyv zlého počasia na tempo rastu na 1,4 percentuálneho bodu. Predpokladá sa, že oslabenie rastu bude len dočasné. Aktuálne údaje totiž signalizujú oživenie na konci uplynulého štvrťroka.

Po agresívnom dopĺňaní zásob v druhej polovici 2013 firmy v USA v 1. štvrťroku 2014 naakumulovali zásoby v hodnote 87,4 miliardy USD (63,10 miliardy eur), čo je najmenej od 2. kvartálu 2013. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku vlaňajška firmy nahromadili zásoby v hodnote 111,7 miliardy USD. Zásoby znížili tempo rastu HDP o 0,57 percentuálneho bodu.

Export klesol v 1. štvrťroku o 7,6 % po 9,5-% náraste v poslednom kvartáli 2013. Zahraničný obchod spomalil rast o 0,83 percentuálneho bodu.

Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadajú až dve tretiny ekonomickej aktivity, sa zvýšili o 3 %. Dôvodom bolo zvýšenie výdavkov na služby spôsobené reformou zdravotníctva. Výdavky na kúpu tovarov však pre zlé počasie klesli.
 

Vyberte región